GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİ

GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİ

GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİ

GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİ

         Güneş paneli üretimi konusunda bilgi vermeden önce, güneş enerjisinden faydalanmanın yeni bir buluş olmadığını belirtmek isteriz. Güneş ışınlarını bir ayna vasıtası ile bir araya toplayarak düşman gemilerini yakmak için kullanan Arşimet’ten (M.S. 2. yüzyıl) bu yana güneş enerjisi kullanımı ile medeniyetin gelişimi paralel seyir göstermiştir.

1800’lü yıllarda Becquerel bazı malzemeler üzerinde ışığın elektrik akımı oluşturacağını gözlemleyerek, buna fotovoltaik etki adını vermiştir. Yine aynı yüz yıl içinde Fritts, selenyum ve altın kullanarak güneş ışığını elektriğe dönüştürerek tarihin ilk solar hücresini üretmeyi başarmıştır. 1921 yılında Einstein “fotoelektrik etki kanunu” nu keşfederek, foton denilen ışık miktarının varlığını ortaya koymuştur. 1900’lerin ortalarına gelindiğinde, silikon solar hücreler enerji pazarına girmeye başlamıştır. Böylece sınırsız güneş enerjisinin, insanlığın daimi enerji ihtiyacını karşılayacak niteliğe dönüştürülmesinin de ilk adımı atılmıştır. Daha sonra uzay yarışına giren dünya devleri, uzay araçlarının belli kısımlarına güneş ışınlarından enerji elde edilmesini sağlayan sistemler kurarak uzaya göndermiştir.

Zaman içinde bilgisayar endüstrisinden daha fazla silikon kullanılan bir sektör haline gelen güneş enerjisi sektörü, bugün Dünya’nın gelişmeye en açık ve en fazla ihtiyaç duyulan alanlarından biri olmuştur. Güneş panellerinde silikonun yaygın olarak kullanılmaya başlanması, güneş paneli fiyatlarında da düşüş görülmesini sağlamıştır.

Güneş paneli üretimi, belli dalga boylarındaki güneş ışığının elektriğe dönüştürülmesi temeline dayanır. Yani güneşten gelen her ışın elektrik enerjisine dönüştürülmeye müsait değildir.

Panelin çıkışına takılan regültörler yılın her günü akü şarjı yapar. Yani güneş paneli tarafından enerjiye çevrilen elektriğin kullanılmayan kısmının depolandığı bir alanda fazla enerjiyi tutar. Güneş ışığı panellerin yüzeyinde bulunan yarı iletken silikonla etkileşime girerek bir voltaj farkı oluşturur. Çok sayıda güneş hücresi tek ünitede bir araya getirilerek, doğru akım özelliği sağlanır. Bu akım uygun kanallar ve sistem vasıtası ile kullanılabilir enerji haline çevrilir. Uygun elektrik donanımı ve tesisat ile kullanılmak istenen alanlara elektrik enerjisinin aktarılması sağlanır. Güneş paneli üretimi genel anlamda bu mantık ve sistem ile yapılmaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yok

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.