GÜNEŞ PANELİ BİLEŞENLERİ

GÜNEŞ PANELİ BİLEŞENLERİ

GÜNEŞ PANELİ BİLEŞENLERİ

GÜNEŞ PANELİ BİLEŞENLERİ

Güneş paneli bileşenleri çeşitli kategorilere ayrılır. Sistemin tasarımı için gerekli tüm ekipmanın sağlanması gerekir. İşte bu ekipmana güneş paneli bileşenleri denilir.

Güneş panelleri, fotovoltaik hücreler ve güneş bacalarının doğru şekilde bir araya getirilmesi ile yapılmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken asıl konu, ihtiyaca göre elektrik üretecek kapasitede bir panelin inşasıdır. Böyle bir panelin inşası için de birbirinden farklı özellik ve kapasitede parçaların bir araya getirilmesi gerekir.

Güneş paneli bileşenleri; akü, invertör (çevirici), akü şarj denetim aygıtı ve çeşitli elektronik devrelerden oluşur. Ayrıca yeterli sayıda güneş pili modülü enerjinin elde edilmesi için gerekli bileşenlerdendir. Fotovoltaik hücreler gün boyunca güneş ışınlarını emerek toplar ve elektrik enerjisi üreterek sistemin akü bölümünde biriktirir. Şarj regülatörü ise dolan aküye gelen elektriği keserek akünün fazla elektrik depolamasını engeller. Elektrik kullanıldığı andan itibaren şarj regülatörü aküye tekrar enerji akışını sağlayacak şekilde açılır.

Her evin veya işletmenin günlük elektrik ihtiyacı birbirinden farklıdır. Bu yüzden ihtiyaca uygun bir güneş paneli sistemi kurulması gerekir. Günlük elektrik tüketiminin aylık elektrik faturasına bakılarak hesabı yapılır ve ortalama bir rakam belirlenir. Buna uygun kurulacak  sistem bir evin günlük tüm enerji ihtiyacını üretebilir. Poli kristal veya mono kristal güneş panellerinden hangisinin seçileceğine göre uygun bir alanın bulunması gerekir. Mono kristal güneş panelleri daha az yer kaplar ve daha fazla elektrik üretir. Verimlilik yüzdesi dedaha yüksek olan bu paneller diğer güneş paneli çeşitlerine göre biraz daha pahalıdır. Eğer çatıda veya başka bir yerde uygun alan varsa poli kristal güneş paneli de bir evin günlük elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacaktır.

Güneş paneli bileşenleri ve sistemin kurulması hakkında profesyonel bir firmadan yardım almak daha doğru olacaktır. Her ne kadar internette kendi kendinize güneş enerjisi paneli kurabileceğinize ilişkin yazılara rastlasanız da, elektrik işleri riskli uygulamalardır. Yapılacak küçük bir hata sistemin çalışmasına engel olabileceği gibi istenmeyen zararlara da sebep olabilir.  Uzman yardımı ile sorunsuz ve uzun yıllar güvenle kullanabileceğiniz güneş paneli sistemine sahip olabilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yok

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.